Cultura: In gesprek met Martin Bossenbroek
De omgang met de koloniale geschiedenis zorgt voor een kloof tussen politiek en burger in Nederland. Kan er recht worden gedaan aan het verleden zonder het heden te belasten. Ga er over in gesprek met Martin Bossenbroek, historicus en schrijver van Kolonialisme! De Vloek van de geschiedenis.
In zijn nieuwste boek, Kolonialisme! De Vloek van de geschiedenis neemt Martin Bossenbroek zijn lezers mee in de wereldwijde koloniale geschiedenis. Welke landen namen eraan deel, wat is de oorsprong, waar vond dat kolonialisme plaats en wat moeten we ervan vinden?
Dankzij ’s lands bekendste Leidse historici, koning Willem-Alexander en voormalig premier Mark Rutte, staat Nederland nu bovenaan de Europese ‘ranglijst’ van spijt en excuses. Tegelijkertijd voelen volgens een internationale peiling Nederlanders van alle ondervraagde nationaliteiten verreweg de meeste trots en de minste schaamte over hun koloniale verleden.
Zodoende lijkt de omgang met de vaderlandse geschiedenis de kloof tussen politiek en burger in de Nederlandse samenleving te hebben vergroot. En dat is ernstig. Hoe is te voorkomen dat die afstand onoverbrugbaar wordt? Kan er recht worden gedaan aan het verleden zonder het heden te belasten met een verdere polarisering die de democratie bedreigt?
Kom luisteren en praat mee!
Rik Winsemius gaat in gesprek met Martin Bossenbroek in de Galerie op de begane grond van Cultura. Boek en Buro Ede is aanwezig met een boekentafel waar je de boeken van Bossenbroek kunt kopen en laten signeren.
Vul hier het aanmeldformulier in.
Martin Bossenbroek is vermaard historicus die met zijn boek “De Boerenoorlog” over de strijd tussen de boeren en Engelsen in Zuid-Afrika in 2013 de Libris Geschiedenisprijs prijs won. Andere boeken van zijn hand zijn ondermeer “De Wraak van Diponegoro” over het begin en eind van Nederlands Indië en de “Zanzibar Driehoek” dat de laatste periode van de slavernijgeschiedenis in Oost-Afrika beschrijft.
- Kategorie:
- Evenement
Alle Termine
- Mittwoch29 Jan..
- 20:00 – 22:00
Adresse und Kontakt
Cultura
Molenstraat 45
6711 AW Ede
Mi. 29 Januar
20:00 – 22:00