Zandenboswandelroute

Combineer twee bewegwijzerde routes in de gemeente Nunspeet tot de Zandenbosroute, een route van 12 kilometer die te volgen is vanaf het Transferium.

Combineer twee bewegwijzerde routes in de gemeente Nunspeet tot de Zandenbosroute, een route van 12 kilometer die te volgen is vanaf het Transferium.

Combineer twee bewegwijzerde routes in de gemeente Nunspeet tot de Zandenbosroute, een route van 12 kilometer die te volgen is vanaf het Bezoekerscentrum Nunspeet op het Transferium. Op het transferium is voldoende parkeergelegenheid; ook is dit gelegen naast het NS-station van Nunspeet.

De Zandenboswandelroute bestaat uit een combinatie van twee wandelingen, te volgen vanaf Bezoekerscentrum Nunspeet. Dit zijn de blauw gemarkeerde ‘Ronde Huis route’ en de wit gemarkeerde ‘Margaretha route’. De verbinding van de blauwe naar de witte route wordt aangegeven met een pijl op een wit schild. De weg terug van de witte naar de blauwe route wordt aangegeven met een pijl op een blauw schild. De markering van de route wordt onderhouden door Staatsbosbeheer.

De Ronde Huis route is een route door een prachtig afwisselend bos waar vroeger het Ronde Huis heeft gestaan. Zie de mooie vennetjes, de overblijfselen van de oprit en de imposante Rododendronpartijen. De wandeling zelf is zeer afwisselend en kent kleine hoogteverschillen. Het Zandenbos was vroeger één grote zandwoestijn waar het na een dag storm slecht toeven was. Nu is het een aantrekkelijk bosgebied, geplant op wat stuifduinen. Het Zandenbos bestaat uit steile stuifzandheuvels. In 1881 kocht de familie Petersom Ramring het gebied. De (boswachter van de) familie beplantte het zandgebied met grove dennen, zodat uit- eindelijk een bos ontstond. De laatste erfgenaam van de familie schonk het bos in 1938 aan de gemeente Ermelo (waaronder Nunspeet toen viel) onder voor- waarde dat het publiek wandelterrein en natuurreservaat blijft. In 1939 verkoopt de gemeente het gebied onder dezelfde voorwaarde door aan Staatsbosbeheer. Het Zandenbos is dan een werkverschaffingsproject. In het gebied dat nu het Margarethabosch heet liet Leonard van Petersom Ramring een hut bouwen en vernoemde deze naar zijn vrouw, Margaretha van Petersom Ramring-De Lange. Zij gebruikte de hut om tijdens haar wandelingen te verpozen. 

In de buurt

We hebben de volgende routes gevonden in de buurt: