Een terras aan het water in Harderwijk
Haven van Harderwijk, Harderwijk © Jurjen Drenth
Een groep mensen kijkt naar een kunstwerk in museum CODA Apeldoorn
CODA Apeldoorn, Apeldoorn © Hetty van Oijen
Twee mensen wandelen in de natuur bij Landgoed Schovenhorst in Putten.
Landgoed Schovenhorst © Jurjen Drenth

Bezienswaardigheden op de Veluwe

Op zoek naar bezienswaardigheden op de Veluwe? Van de historische Hanzesteden en imposante kastelen tot verrijkende musea over de Tweede Wereldoorlog en de weidse natuurgebieden; de Veluwe herbergt het allemaal. Ontdek de diverse tips en verken wat de Veluwe zo uniek maakt. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, natuur of musea, we weten zeker dat je tussen onze tips iets leuks voor jou kunt vinden!

Uitzicht op Kasteel Staverden in Ermelo
Kasteel Staverden, Staverden © Jurjen Drenth

Imposante kastelen en landgoederen

Verscholen in het weelderige groen van het Gelderse landschap ligt een schat aan kastelen, landgoederen en buitenplaatsen. Met hun eeuwenoude slotgrachten, landschapstuinen en rijk versierde ornamenten, waan je je in een sprookje. Of je nu liefhebber bent van kunst, geschiedenis, natuur of lekker eten, in onze regio is er altijd een kasteel van jouw gading.

Bekijk de kastelen en landgoederen

Volg de sporen uit het verleden

Nog maar tachtig jaar geleden waren grote delen van de Veluwe een strijdtoneel: hier vochten de geallieerden met de Duitsers om Nederland te bevrijden. De Tweede Wereldoorlog, en vooral de mislukte Slag om Arnhem in 1944, heeft diepe sporen achtergelaten. Jaarlijks komen veteranen en nabestaanden terug naar de plaatsen waar het allemaal gebeurde. Zoals Ede en Oosterbeek. De omgeving, met haar musea en markeringspunten, nodigt je uit om te herdenken en stil te staan bij onze vrijheid.

Ontdek musea, bijzondere locaties en meer!

Machtig mooie Hanzesteden

Zout, granen, laken, wijn, pelzen: in de 14e eeuw werd fanatiek handel gedreven, grotendeels over zee en binnenwateren. Maar dat was door zeeroverijen en gebrek aan recht niet zonder gevaar. Daarom sloten handelssteden in heel Europa het Hanzeverbond, waarna ze glorieuze tijden beleefden. Imposante stadsmuren beschermden de statige handelskantoren, pakhuizen en koopmanshuizen. Veel daarvan is bewaard gebleven. Zodat jij nu kunt genieten van de bijzondere sfeer en prachtige monumenten in de drie Hanzesteden op de Veluwe: Elburg, Harderwijk en Hattem.

Ontdek de Veluwse Hanzesteden

De veelzijdige Veluwse natuur

Over de Veluwse natuur raak je nooit uitgeleerd. Iedere dag kan je weer iets nieuws ontdekken. Of je nu een sprengenlandschap met een wirwar aan beekjes verkent, een zorgvuldig ontworpen landgoed of een sparrenbos waar gevallen bomen de biodiversiteit op peil houden, de Veluwe verrast je altijd.

Ontdek de natuurgebieden