Boom op heuvel op de bloeiende heide op de Posbank met mist en blauwe lucht.
Posbank © nldazuu fotografeert

Hier geniet je van de bloeiende heide

Tegen het einde van de zomer staat de heide op de Veluwe in bloei. Volgens velen is dit de mooiste tijd van het jaar in onze regio. Je hoeft dan ook niet lang te zoeken naar heidevelden, want de plant groeit in talloze natuurgebieden. Wil je weten waar je de paarse heide kan vinden? Wij tippen je de 10 mooiste locaties op de Veluwe.

 

Wandelaars op de Ermelose Heide
Routebureau Veluwe ©Tjeerd Derkink

Wanneer bloeit de heide paars?

Van ongeveer half augustus t/m half september staat de heide in bloei in Nederland. Dan wandel je via de paden door prachtige paarse heidevelden. Natuurlijk kun je het hele jaar door heerlijk wandelen in deze Veluwse natuurgebieden want ieder seizoen is uniek.

Tien natuurgebieden waar je geniet van de bloeiende heide

1. Wezepsche Heide

De Wezepsche Heide is een prachtig en afwisselend natuurgebied. Als je geluk hebt, zie je vossen, wilde zwijnen, reeën en ook edelherten. Ook vele soorten vogels voelen zich hier thuis. Wandel bijvoorbeeld de NS-wandeling van station Wezep naar Zwolle. Een afwisselende route met zowel bos, dorpjes, historische steden als rivierlandschap. Vanaf station Wezep sta je snel in het paars. Door het bos loop je de glooiende, open Wezepsche Heide op. Een prachtig gebied!

Een persoon is aan het hardlopen over de Wezepsche heide in de buurt van Schotse Hooglanders

© Photography Hetty van Oijen

2. Loenermark

Op de Loenermark, midden op de Veluwe, kijk je je ogen uit! Hier wisselen heidevelden, bossen en zandvlakten elkaar af. Al een tijd graast hier een kudde Veluwse heideschapen, die ervoor zorgt dat het heideveld niet dichtgroeit. In het gebied zijn verschillende wandelroutes uitgezet, variërend van 2 tot 14 kilometer.

3. Elspeetsche heide

De Elspeetsche Heide is een uitgestrekt natuurgebied op de Veluwe, bekend om zijn prachtige paarse heidevelden die in de zomermaanden in volle bloei staan. Dit betoverende landschap biedt eindeloze wandel- en fietspaden, waar je kunt genieten van de rust en de schoonheid van de natuur. Zeker wanneer de zomer niet al te droog is het vanaf medio augustus een explosie aan paars in dit natuurgebied.

4. Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Ook in Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat de heide prachtige in bloei. Ontdek het wereldberoemde natuurpark van ruim 5.400 hectare met één van de 13 uitgezette wandelroutes of neem een van de 1.800 gratis witte fietsen en ontdek via het ruim 40 kilometer fietspad! Eén van de meest bijzondere gebieden in het Park is het Deelense Veld.

Hert in het veld, omringd door groen gras en bomen. Majestueus dier met imposante geweien.

Jurjen Drenth

5. Ermelosche heide

Tussen Ermelo en de kleinste stad van Nederland, Staverden, vind je de Ermelosche heide. Dit gebied maakt deel uit van het stuwwallenmassief van de Veluwe. Op de Ermelosche heide is nog een aantal grafheuvels aanwezig die te herkennen zijn aan de lichte verhogingen in het landschap. Deze grafheuvels zijn al duizenden jaren oud. De heide wordt nog op traditionele wijze in stand gehouden met schapen. Het is fascinerend om te zien hoe herder en hond samenwerken om de schaapskudde in het gareel te houden. Ook is er in het gebied een schaapskooi met daarbij een bezoekerscentrum, waar je meer informatie vindt over de schapen en de heide.

6. Ginkelse heide

Veel mensen kennen de Ginkelse heide in Ede van de luchtlandingen tijdens Operatie Market Garden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is het uitgestrekte gebied een prachtig en rustig wandelgebied. Het staat bekend om de uitgestrekte heidevelden die worden afgewisseld met bos. Op de heide loopt een kudde van ongeveer 160 schapen, die voorkomt dat de heide dichtgroeit.

Fietsers rusten uit op de Ginkelse Heide

Jurjen Drenth

7. De Renderklippen

De Renderklippen, een prachtig natuurgebied tussen Epe en Heerde, geeft een fraai beeld van de ontstaansgeschiedenis van de Veluwe. Het gebied van 223 hectare, dat met heide en dennen begroeid is en vele hoogteverschillen kent, biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. Wanneer de heide in bloei staat is er het er volop genieten.

8. Nationaal Park Veluwezoom

In dit rijtje mag Nationaal Park Veluwezoom absoluut niet ontbreken. Het park heeft verschillende uitzichtpunten waar je uitkijkt op een prachtig paarse deken. In deze periode is de Veluwezoom erg geliefd bij wandelaars en natuurfotografen, het kan er dan ook behoorlijk druk zijn. Start je bezoek bij het Bezoekerscentrum Veluwezoom aan de Heuvenseweg in Rheden en maak vanaf daar een mooie wandeling.

Mensen wandelen over de Posbank bij Rheden

Jurjen Drenth

9. Deelerwoud

Het Deelerwoud mag dan wel een stuk minder bekend zijn dan haar twee bekende buren de Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom, minder mooi is ze zeker niet. In dit voormalige stuifzandgebied vind je eindeloze heidevelden. Ontdek het glooiende landschap met heide zo ver je kunt kijken. Je hebt hier ook nog eens veel kans om wilde dieren tegen te komen. Door ecoducten kunnen wilde dieren zich vrij bewegen tussen deze twee natuurgebieden.

10. Asselse Heide

De Asselse Heide is een prachtig stuk heide nabij Apeldoorn waar je met regelmaat wild tegenkomt. Het gebied maakt onderdeel uit van Kroondomein het Loo, en is met ruim 10.000 hectare natuurgebied het grootste landgoed van Nederland. Het grootste gedeelte van het landgoed bestaat uit bos, toch kent het ook in totaal zo’n 1.700 hectare heidevelden.

Vrouw kijkt naar boom

© Photography Jurjen Drenth

Ook interessant