Moeder met dochter en vader met zoon op een e-chopper
E-chopper, Veluwe Specialist © Marjon Pul

Duurzaamheid

De Veluwe biedt een unieke combinatie van adembenemende natuur, rijke cultuur en historische schatten. Dit alles is te ontdekken op een duurzame manier. Ontdek hoe je je bezoek milieuvriendelijk kunt maken, van overnachten in eco-vriendelijke accommodaties tot deelnemen aan natuurbehoudende activiteiten. Verken kilometers aan routes door bossen en heidevelden te paard, op de fiets of te voet, en geniet van lokale, biologische producten.

Slapen op een duurzame locatie

Ervaar de Veluwe op een milieuvriendelijke manier door te overnachten in eco-lodges, duurzame hotels en groene campings. Deze accommodaties combineren elk op hun eigen manier comfort met duurzaamheid.

Duurzame activiteiten

Wil je graag recreëren met aandacht voor mens en de natuur? Dat kan op de Veluwe. Ga bijvoorbeeld zwemmen bij Bosbad Putten. Dit is een van de weinige subtropische zwembaden van Nederland dat verwarmd wordt door warmte pompen en een dak vol zonnepanelen. Bij Zero55 in Apeldoorn kun je elektrisch karten. Dit is niet alleen beter voor het milieu, je gaat ook nog eens mega snel!

Het Oude Ambachten en Speelgoedmuseum geeft oude spullen van vroeger een nieuw leven in het museum. Hier wordt het oude speelgoed en andere spullen tentoongesteld aan bezoekers. Ook de Buitenpost in Twello doet aan duurzaam en verantwoord ondernemen. Hier worden de gerechten gemaakt van lokale ingrediënten, staat natuureducatie neutraal bij het blotevoetenpad en krijgen mensen met moeite op de reguliere arbeidsmarkt een kans. Wil je weten wat ze nog meer doen? Bekijk het hier

Uitzichtpunt bij de Bostoren in Putten

Landgoed en Brasserie Schovenhorst, Bostoren, Putten © Klaas Jan van der Weij

 

Wanneer je gaat recreëren in de natuur, is het belangrijk dat je respect hebt voor de planten en dieren. Er zijn genoeg mogelijkheden om op een duurzame manier te genieten van de natuur op de Veluwe. Pluk bijvoorbeeld je eigen groente en fruit bij Pluktuin het Platteland of ga wandelen door de bossen en over de heide. Ga je op pad met kinderen? Dan is de Nature Game een echte aanrader! Kies één van de beschikbare routes en wandel aan de hand van de app door bossen of langs meertjes. Onderweg krijg je leuke zoek-, doe- en foto-opdrachten.

Bij Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn kun je bijzondere kunstwerken bekijken in de natuur. De kunstwerken, zogeheten ‘boomkroonjuwelen’, zijn gemaakt door twee Apeldoornse kunstenaars die zich lieten inspireren door de koninklijke thematiek en het groen van Stadspark Berg & Bos. Wil je de Veluwe eens van bovenaf bekijken? Beklim dan de Bostoren in Putten. Naast het beklimmen van de Bostoren is er in de omgeving nog veel meer leuks te beleven!

 

Mensen op e-chopper in bosrijk gebied
© Marjon Pul

Duurzaam op pad

De Veluwe kun je op veel verschillende duurzame manieren verkennen. De meeste mensen trekken de wandelschoenen aan of gaan op de fiets, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Stap bijvoorbeeld op een gratis Witte Fiets in Het Nationale Park De Hoge Veluwe en tour rond in de natuur of huur een fiets bij een van de vele locaties. Huur bij Veluwe Actief een van de bijzondere (elektrische) vervoersmiddelen zoals een Veluwe scooter, (elektrische) tandem of elektrische step. Ook bij Outdoorcentrum Nunspeet kun je verschillende elektrische vervoersmiddelen huren. Hier is de eco-buggy erg populair.

Proef de Veluwe: lokale en biologische delicatessen

Op de Veluwe hoort lekker eten er gewoon bij. Hoe kan het ook anders, met zoveel verse en lokale topproducten! Van biologische boerderijen tot duurzame restaurants, er is voor elk wat wils. De restaurants op de Veluwe zetten je tafel vast klaar.

De Waldhoorn in Otterlo. De menukaart van De Waldhoorn onderscheidt zich door de vele lokale producten. Denk aan Otterlose Honing, Otterlose wijn, Vanelly kaas uit Barneveld, 100% lokaal rundvlees uit de Valk, scharreleieren uit Wekerom en diverse kruiden uit eigen tuin. In de naastgelegen Boerderijwinkel vind je een aantal van deze producten.

Huisje James in Apeldoorn. Hier staan wild en ingrediënten die in het Veluwse bos te vinden zijn op de menukaart. Daarnaast maakt de keukenbrigade graag gebruik van de eigen moestuin die langs het pad naar het restaurant ligt. In de moestuin groeien meer dan vijftig soorten groenten en kruiden.

Witte Berken Natuurhotel in Epe. Verse, voedzame en eerlijke producten uit de korten keten vind je hier terug op je bord. Het is mogelijk om te kiezen uit grote en kleine porties in populaire à la carte vis- en vleesgerechten.

IJs van Co in Hoenderloo. IJs van Co maakt en verkoopt heerlijk ambachtelijk ijs. Of je nu verblijft op een camping in de omgeving, wandelt over het Klompenpad dat achter de zaak langs loopt, of toevallig in de buurt komt – een ijsje halen bij IJs van Co is een aanrader!

koppel eet samen in een restaurant op de Veluwe

De Waldhoorn, Otterlo © Jurjen Drenth

FAQ over duurzaam recreëren op de Veluwe

Hoe kan ik mijn bezoek aan de Veluwe duurzamer maken?

Je kunt je bezoek duurzamer maken door te kiezen voor milieuvriendelijke accommodaties, gebruik te maken van openbaar vervoer of fietsen, en door lokale, biologische producten te kopen. Respecteer de natuur door afval mee te nemen en op gemarkeerde paden te blijven.

 

Welke activiteiten zijn milieuvriendelijk?

Wandelen, fietsen, en paardrijden zijn geweldige manieren om de Veluwe te verkennen zonder de natuur te verstoren. Daarnaast zijn er ook voldoende ondernemers die zich inzetten voor de natuur. Bekijk op deze pagina welke dit zijn.

Hoe kan ik bijdragen aan het behoud van de natuur op de Veluwe?

Je kunt bijdragen door geen afval achter te laten, respectvol om te gaan met flora en fauna, en door deel te nemen aan natuurvriendelijke activiteiten. Daarnaast helpt het kopen van lokale producten en het ondersteunen van duurzame initiatieven ook mee aan het behoud.

Hoe kan ik duurzaam reizen naar en op de Veluwe?

Gebruik het openbaar vervoer zoals de trein of bus om naar de Veluwe te reizen. Ter plaatse zijn fietsen en wandelen uitstekende manieren om duurzaam rond te trekken. Ook zijn er oplaadpunten voor elektrische voertuigen beschikbaar.

Waar kan ik meer informatie vinden over duurzaamheid op de Veluwe?

Bezoek de toeristische informatiecentra (VVV’s) in de regio, vraag bij je accommodatie, of raadpleeg de officiële websites van natuurbeheerders voor uitgebreide informatie over duurzaamheid op de Veluwe.