Zicht op de haven van Harderwijk
Haven van Harderwijk, Harderwijk © Jurjen Drenth

Hanzesteden op de Veluwe

Toen Amsterdam en Rotterdam nog dorpjes waren, waren de Hanzesteden al machtige handelscentra. Op de Veluwe floreerden Harderwijk, Elburg en Hattem dankzij hun gunstige ligging aan de IJssel en de Zuiderzee. Met een van de Hanzeroutes fiets je, deels over de oude handelswegen, van de een naar de ander.

Wandel over de karakteristieke keitjesstoepen van de bijna perfect vierkante vissersvesting Elburg van bezienswaardigheden naar musea. Of voel in ondernemend Harderwijk de oude handelsgeest in de bijzondere boetiekjes en concept stores. Het schilderachtige Hattem trok naast kooplieden ook veel kunstenaars. Zoals Jan Voerman, wiens wolkenluchten boven de IJssel je kunt bewonderen in het Voerman Museum.

Krijg je geen genoeg van de middeleeuwse stadjes? Ook de overige Nederlandse Hanzesteden Doesburg, Zutphen, Hasselt, Kampen, Zwolle en Deventer vind je niet ver van de Veluwe.

Wat te doen in de Hanzesteden?

3 highlights in de Hanzesteden die je niet mag missen:

1. Hanzestories

Beleef de Hanzesteden en ommelanden precies zoals jij wilt door middel van Hanzestories! Via de web app kies je een personage en bijbehorende route. Er zijn personages variërend van ‘Salesmanager Hanz’ tot ‘Hanzeheer Julius’. Met een verscheidenheid aan routes, van een stadswandeling door een Hanzestad tot een fietsroute door de ommelanden. Met de prikkelende Hanzestories wordt de geschiedenis tot leven gebracht en worden de Hanzesteden verbonden met de achterliggende gebieden. Er is voor ieder wat wils!

2. Veluwse stranden

Dat internationale verleden maakt Harderwijk tot een unieke Hanzestad: naast authentieke middeleeuwse steegjes tref je hier ook oude universiteitsgebouwen, zoals de Linnaeustoren. Sinds de afsluiting van de Zuiderzee biedt Harderwijk je bovendien, als bruisende toeristenstad, de heerlijkste (stads)stranden aan het Veluwemeer.

Langs de boulevard van Harderwijk op een zomerse dag

Strandboulevard Harderwijk, Harderwijk © Jurjen Drenth

3. Acht musea in Elburg

Hoe bescheiden de oppervlakte van Elburg binnen de vestingmuren ook is, er is verrassend veel te zien en te beleven! Zo zijn er maar liefst acht musea, waarin je leert over visserij, over oude ambachten of over de rijke Joodse geschiedenis.

Twee mensen lopen door stad Elburg, op de achtergrond zie je museum Elburg

Museumstad Elburg, Elburg © Hetty van Oijen

Meer over de Veluwse Hanzesteden

Blijf lekker slapen!