Heerlijk wild eten op de Veluwe
- 11 september 2025
- Leestijd: ca. 3 – 4 Minuten
De blaadjes aan de bomen tonen prachtige herfstkleuren, de ochtenddauw is zichtbaar in het landschap en het haardvuur knispert gezellig. Het begin van de herfst is een moment waar veel wild liefhebbers naar uitkijken! Het wildseizoen is een van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Bij de meeste restaurants begint het wildseizoen in oktober, wanneer de jacht op fazant en haas wordt geopend. Het wildseizoen eindigt op Tweede Kerstdag. Bij sommige locaties waar je kunt wild eten is van tevoren reserveren verplicht. Voor up-to-date informatie verwijzen we je graag door naar de website van de locatie zelf.
Restaurant Planken Wambuis
Planken Wambuis is een van de bekendste wildrestaurants van Nederland. Hier moet je als wildliefhebber dus zeker een keer gegeten hebben! Lunchen of dineren bij Planken Wambuis is heerlijk culinair genieten. Geïnspireerd op de seizoenen stelt de kok samen met zijn keukenbrigade verrassende en harmonieuze combinaties samen. Veel ingrediënten zijn biologisch, huisgemaakt, of komen uit de regio. Ruimte over voor een dessert? De kaart biedt onwijs veel lekkers om uit te kiezen!

Hotel Gastronomique De Echoput
Te midden van de bossen achter Paleis Het Loo in Apeldoorn ligt Hotel Gastronomique De Echoput, al meer dan 65 jaar een begrip in wildgastronomie. Onderdeel van dit culinaire hotel is Grand Bistro Echo, waar het hele jaar door vers Hollands wild, paddenstoelen en bosvruchten uit de directe omgeving op de kaart staan. Dankzij de ligging in het grootste wildgebied van Nederland proef je hier de Veluwe op z’n puurst. Maak je bezoek compleet met een gastronomisch arrangement, inclusief overnachting en een royaal ontbijt.
Het Wild Atelier
Het Wild Atelier by De Echoput in Hoog Soeren is een exclusief fine-diningrestaurant met slechts 24 couverts, waar meesterkok Jonathan Zandbergen de natuur op het bord tot leven brengt. In harmonie met het seizoen serveert hij verfijnde menu’s met ingrediënten uit lokaal wildbeheer, duurzame visserij en regeneratieve landbouw. Elk gerecht vertelt een verhaal van oorsprong en smaak. Gasten kiezen uit een vijf- of zevengangenmenu – wild of vegetarisch – en ervaren een moderne interpretatie van Veluwse wildgastronomie in een elegante, intieme setting.
Brasserie Staverden
Brasserie Staverden is een unieke locatie in Nederland. Onder andere door haar bijzondere ligging midden in de 17e eeuwse kasteeltuinen van Staverden. Geniet van een prachtige wandeling in de omgeving en sluit je dag af met een heerlijke lunch of diner. In de keuken wordt veel met seizoensgebonden en pure streekproducten gewerkt, zo ook het wild in het najaar. Eten bij de brasserie is een beleving voor het oog, de zintuigen en de smaakpapillen. Zo kan je ook een beleving aan tafel verwachten. De ‘catch of the day’ wordt aan tafel gefileerd en het nagerecht verrassend gepresenteerd.

© Photography Jurjen Drenth
Restaurant De Waldhoorn
Op een steenworp afstand van Het Nationale Park De Hoge Veluwe vind je restaurant De Waldhoorn. De seizoenen zijn hier leidend voor het menu. In het najaar geniet je van smaakvolle stoofpotjes en heerlijke wildgerechten. De lokale producten en gerechten, het sfeervolle restaurant en de welgemeende gastvrijheid verzorgen een echte Veluwse ervaring!