Blick auf Staverden Estate auf dem Lande
Langoed Staverden, Staverden © Hetty van Oijen

Kastelen en landgoederen

Wie zich in de geschiedenis van Gelderland verdiept, ontmoet een rijke schare machthebbers. De adel, met de hertog van Gelre voorop, liet hier al vanaf de vroege Middeleeuwen versterkte burchten bouwen. Eerst bedoeld ter verdediging van het grondgebied en voor tolheffing langs de grote rivieren Rijn, Maas en IJssel. Maar in later tijden kregen de oude kastelen meer een bewoningsfunctie, soms zelfs als pronklocatie met schitterend aangelegde parken en tuinen.

Vanaf de 18e eeuw liet ook de rijke burgerij hier tientallen buitenplaatsen bouwen, op de mooiste locaties van de regio. In Gelders Arcadië, langs de zuidhellingen van de Veluwe, verrezen wel meer dan honderd van dergelijke fraaie buitens.

Geniet van macht en pracht!

Kasteel Cannenburch

Het van oorsprong middeleeuwse Kasteel Cannenburch staat in een oud Veluws parkbos, omringd door weilanden en voormalige visvijvers. Cannenburch werd gebouwd door de roemruchte veldmaarschalk Marten van Rossem. Het kasteel is nu grotendeels ingericht zoals het er in de 18e eeuw uit moet hebben gezien. In de kasteelvertrekken reis je terug naar het rijke verleden van het gebouw en zijn bewoners.

Paleis Het Loo

Aan de rand van Apeldoorn ligt het imposante Paleis Het Loo. In de afgelopen jaren is het Paleis duurzaam gerenoveerd, de interieurs gerestaureerd en de vertrekken heringericht. De tuinen van Paleis Het Loo zijn in de 17e eeuw aangelegd in opdracht van Koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw koningin Mary II, de grondleggers en eerste bewoners van Paleis Het Loo. Een Hollandse Baroktuin, symmetrisch met veel parterres, indrukwekkende fonteinen en historische beplanting. De tuin moest Willem en Mary status en aanzien geven en had als doel om hun bezoekers te imponeren. Dat laatste is zeker gelukt zul je merken als je zelf tussen de supersymmetrische perken staat!

Kasteel Engelenburg

Bij Kasteel Engelenburg in Brummen waan je je direct in een andere wereld. Naast luxe overnachtingsmogelijkheden, biedt de locatie een fine-diningrestaurant, bekroond met 15,5 punten door Gault&Millau. De middeleeuwse kelder herbergt een bijzondere collectie Zuid-Afrikaanse wijnen en de grootste collectie Single malt whisky’s van Nederland. Daarnaast heeft het kasteel een 9-holes golfbaan met een tee-off op een 400 jaar oude ijskelder in een historisch park met eeuwenoude bomen. Een bijzondere ervaring!

Kasteel De Vanenburg

Kasteel De Vanenburg in Putten is een ideale locatie voor diverse gelegenheden. Hier kun je romantisch overnachten, de liefde vieren met vrienden en familie of stijlvol vergaderen. Het restaurant behoort tot de 500 lekkerste restaurants van Nederland en biedt smakelijke creaties van chef-kok Richard Broersma. Bezoekers kunnen genieten van de bomentuin, bijenstal en jeu de boules. De gastvrijheid van het personeel maakt het verblijf onvergetelijk.

Bekijk alle kastelen en landgoederen