Het gebied rond de vroegere Zuiderzee is een mooi voorbeeld van hoe we in Nederland met water omgaan. De beste manier om dit te ontdekken is – natuurlijk! – op de fiets. Stap op de fiets en ontdek deze bijzondere route!
Nederland Polderland
Nederland staat bekend om haar expertise op het gebied van watermanagement. Dat moet ook wel, want een groot deel van het land zou onder water staan als we niet zo goed met dat water om zouden gaan. Nergens ter wereld zijn zo veel polders als in Nederland (ongeveer 4000 stuks). Door de inzet van dijken, sluizen en gemalen pompen we al het overtollige water onder onze voeten vandaan en kunnen we leven op de vruchtbare kleigrond.
LF Zuiderzeeroute
Het gebied rond de vroegere Zuiderzee is een mooi voorbeeld van hoe we in Nederland met water omgaan. De beste manier om dit te ontdekken is – natuurlijk! – op de fiets. Tijdens dit ‘rondje IJsselmeer’ kom je veel historische elementen tegen die de impact van de waterhuishouding op het land nog laten zien. Van de indrukwekkende Zuiderzeewerken tot de pittoreske vissersdorpen van weleer.
Een lange geschiedenis
Als je oude kaarten van het Zuiderzeegebied bekijkt, kun je je haast niet voorstellen hoeveel er is veranderd in de afgelopen tweeduizend jaar. In de tijd van de Romeinen kon je nog over land van Noord-Holland naar Friesland lopen. Door grote overstromingen werd dit land eind dertiende eeuw samen met het Flevomeer ingenomen door de zee. Zo ontstond de Zuiderzee.
Woeste zee
De Zuiderzee was een woeste zee. Bij storm kon het water maar één kant op, namelijk landinwaarts. Er werden dijken aangelegd, maar vanwege de lange kustlijn was het onderhoud veel te duur. Na eeuwen aanmodderen werd in 1932 de oplossing gebouwd: de Afsluitdijk als onderdeel van de Zuiderzeewerken. De Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Het zoute water werd weer zoet.
De Gouden Cirkel
Hoe bijzonder is het om te fietsen in dit gebied! Niet alleen fiets je over grote stukken ingepolderd land en waterbouwkundige werken, maar ook maak je kennis met wat de Gouden Cirkel wordt genoemd: een aaneengeregen ketting van vissersdorpen, VOC- en Hanzesteden, vestingsteden, verdedigingslinies, musea, kerken en kastelen. Je proeft de rijke historie rond het IJsselmeer.
Uitgestrekte vergezichten
Vanuit Amsterdam ga je langs prachtige, traditionele dorpen als Monnickendam, Volendam en Edam richting de 32 kilometer lange Afsluitdijk. De uitgestrekte vergezichten over het water brengen je naar Friesland, waar je langs dijken, weidse polderlandschappen en boerderijen met rieten daken doorfietst naar het voormalige eiland Schokland met al zijn archeologische schatten. Dan ga je door naar de middeleeuwse Hanzestad Kampen, waar de IJssel uitmondt in het IJsselmeer. Verderop pak je nogmaals een stukje Flevoland mee, het nieuwe land. Terug op het vasteland wachten pareltjes als Spakenburg en verderop Naarden. Je fietst aantrekkelijke kilometers door weidse graslanden met daarboven oneindige wolkenluchten. Het Gooimeer gaat over in het IJmeer en dan verschijnt het indrukwekkende Muiderslot in het blikveld. Dan is het niet ver meer naar Amsterdam. Je historische reis langs de Zuiderzee is letterlijk rond.
Praktische informatie
De LF Zuiderzeeroute is 440 kilometer lang en is in beide richtingen bewegwijzerd. Je kunt op elk gewenst punt starten op de route en het rondje zowel met de klok mee of tegen de klok in fietsen. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is een aanrader als je meer wilt weten over het gebied. Tot 2022 wordt er gewerkt aan de Afsluitdijk en is het fietspad gesloten. Vanaf Den Oever rijden er gratis fietsbussen naar de overkant.
Bekijk hier de volledige route.
- Categorie:
- Fietsroute