Uitzichtpunt bij de Bostoren in Putten
Landgoed en Brasserie Schovenhorst, Bostoren, Putten © Klaas Jan van der Weij

Uitkijktorens op de Veluwe

De weidsheid van de Veluwse natuur ervaar je vooral vanaf een uitkijktoren. Uitgestrekte heidevelden, indrukwekkende zandverstuivingen en mooie vergezichten over de bomen naar de Randmeren – een panoramaview van grote hoogte is absoluut een must see! Het klimwerk is even afzien, maar eenmaal boven ben je dat gauw vergeten.

Al in het begin van de 20ste eeuw verrezen in de omgeving van verschillende plaatsen op de Veluwe uitkijktorens, vooral op hoger gelegen locaties. Ze werden belvedère genoemd, dat mooi uitzicht betekent. In de zomermaanden waren deze houten torens een populaire bestemming tijdens een fietstochtje. Meestal stond er vanwege de vele toeristen ook een ijscokar in de buurt. Overigens werden deze eenvoudige torens destijds ook gebruikt om bosbranden tijdig te ontdekken.

Onderaanzicht van de Bostoren op Landgoed Schovenhorst in Putten.
Bostoren, Landgoed Schovenhorst, Putten © Jurjen Drenth

De Bostoren in Putten

Met een hoogte van 40 meter en 235 treden is de Bostoren in Putten veel meer dan alleen een uitzichttoren. Het is een echte belevenis! De toren biedt niet alleen een prachtig uitzicht over de Veluwe, maar in en rondom de toren is ook nog van alles te ontdekken. Zo is er een bomentuin, een minitheater, een nestkastenverdieping en een ijzingwekkende klimkooi. Bij goed zicht zijn zelfs Amersfoort en de Noordoostpolder te zien!

 

Meer info over de Bostoren

Uitkijktoren Nunspeet

Deze 30 meter hoge toren biedt uitzicht over de uitgestrekte heide en bossen van de Veluwe. Bij helder weer is zelfs Kampen te zien! Voor wie niet helemaal naar boven wil of kan klimmen staat er aan de voet van de toren een beeldscherm waarop het uitzicht vanaf de toren ook te zien is. Ook is er de mogelijkheid om een fiets te huren en de omgeving verder te verkennen. Of ga naar het bezoekerscentrum en leer alles over de Veluwe.

Uitkijktoren Nunspeet met wolken en bomen op de achtergrond

© Bezoekerscentrum Nunspeet

Meer info over de uitkijktoren

Uitkijktoren Stakenberg blauwe lucht en bomen
© Uitkijktoren Stakenberg

Uitkijktoren Elspeet

Bij speelweide Stakenberg is van alles te doen. De 20 meter hoge uitzichttoren biedt niet alleen een panorama over de Veluwse heidevelden, maar ook over de windmolens in de polder. In de speelweide rondom de toren is ook van alles te doen. Leef je uit op de houten speeltoestellen, scoor zo vaak je kunt in de voetbalgoals, of neem eten mee en geniet van een heerlijke picknick.

Meer info over uitkijktoren Stakenberg

De Zandloper op Kootwijkerzand

Centraal op de Veluwe staat de Zandloper, een 12 meter hoge toren op Kootwijkerzand. Vanaf het platform heb je goed zicht op de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa.  De toren is vrij toegankelijke tussen zonsopkomst en zonsondergang. De stalen toren die er nu staat vervangt de 8 meter houten toren die in 1999 gesloopt moest worden wegens houtrot.

Boom op zandverstuiving rond zonsopgang

Hulshorsterzand © Photography Jurjen Drenth

Meer info over de zandloper

Meer uitkijktorens op de Veluwe

Ook interessant