Vrouw bekijkt kunst in het Marius van Dokkem Museum
© Marius van Dokkum Museum, Harderwijk

Verborgen parels op de Veluwe

In de grootste provincie van Nederland wemelt het van de regionale musea. Ook op de Veluwe! Speeldozen en straatpiano’s, treinen en toys, tegels en tableaus – je komt het allemaal tegen op je tocht langs deze kleine pareltjes van de Veluwe. Kom, kijk, luister en verwonder je over de verhalen die er verteld worden!

Papierfabriek De Middelste Molen

Papierfabriek De Middelste Molen aan de Loenense Molenbeek maakt al sinds 1622 papier. Het is de enige papierfabriek in Nederland die nog papier produceert op waterkracht en stoom en nog in de oude staat bewaard is gebleven.

mannen poseren voor de ingang middelste molen
Man maakt papier in molen in houten machine
Een gebouw met een wit dak aan beek met stoom
Een man staat voor een molensteen
Andre van Duin neben dem Gemälde im Museum Marius van Dokkum in Harderwijk
© Marius van Dokkum museum

Hardop lachen om de werken van Marius van Dokkum

Hét handelsmerk van Marius van Dokkum? De humor die hij in zijn schilderijen verwerkt. Het is dan ook moeilijk om niet te lachen bij een bezoekje aan het Marius van Dokkum Museum. Naast schilderijen hangen er ook portrettekeningen, stillevens en illustraties uit kinderboeken aan de muren. Door de talrijke details is er altijd veel te zien en te ontdekken.

 

Een hoeve met een tuin op de achtergrond
Putten, Museumboerderij Mariahoeve © Photography Jurjen Drenth

De Mariahoeve

De Mariahoeve in Putten is een mooi voorbeeld van een Veluwse boerderij uit ca. 1900, waarin het hele gezin werkte. Het boerenbedrijf bestond uit koeien, varkens, kippen, een paard, een moestuin, een boomgaardje en wat bouwland. Wat de Mariahoeve uniek maakt, is dat ‘alles’ er nog is, zoals Maria het in 2003 heeft nagelaten.

Kunst, historie en archeologie in het Voerman Museum Hattem

Het Voerman Museum Hattem is bij uitstek geschikt voor mensen die zich willen laten onderdompelen in kunst, historie en archeologie. Het is een groots museum op kleine schaal in twee prachtige panden uit de 16e eeuw.

Duik in de geschiedenis van Hattem en bewonder de werken van Jan Voerman sr. en zijn zoon Jan Voerman jr. Wat zeker is, is dat je met nieuwe kennis naar buiten loopt!

Een wit gebouw ingang Voerman Museum
Pot, kleden en koe met blauwe tekening
Koffiecorner in het Voerman Museum
Interieur Voerman Museum met schilderijen
Een wit gebouw met een draaiorgel ervoor
Bennekom © Kijk en Luistermuseum

Kijk & Luistermuseum

Het Kijk & Luistermuseum: daar zit muziek in! Vroeger waren er geen radio’s, tv’s, cd-spelers en streaming bestond zeker nog niet. Kom kijken en luisteren hoe mensen destijds van muziek konden genieten. De collectie omvat 250 zelf-spelende muziekinstrumenten, zoals draaiorgels, straatpiano’s, speeldozen en speelkasten. Verder zijn er historische voorwerpen en textielobjecten die de bezoeker meenemen naar het verleden van de streek. Voel je welkom en maak een reis langs de topstukken van het museum.

Terug in de tijd een unieke belevenis!

In het Oude Ambachten & Speelgoed Museum neem je een unieke kijk in de wereld van toen, waarin de meeste arbeid nog met de hand werd gedaan. In het museum zie je ruim 160 oude ambachten, winkeltjes van vroeger en compleet ingerichte werkplaatsen. Voor kinderen is er een leuke speurtocht en een speelruimte met (oud) speelgoed. Ook is er een indrukwekkende verzameling speelgoed, onder andere antieke poppen, teddyberen, dinky toys en Märklin-treinen.

Twee meisjes bekijken poppen in een speelgoedmuseum

Terschuur, Oude Ambachten Speelgoedmuseum © Photography Jurjen Drenth

Nederlands Tegelmuseum

In het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo kun je de grootste collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus bekijken, vanaf de late middeleeuwen tot hedendaagse keramiek. Een unieke verzameling van een bijzondere tak van Nederlands design. Ook voor kinderen is er van alles te beleven: een spannende speurtocht doen, een film bekijken en zelf een tegel beschilderen.

Blauw en wit tegel met hert erop, traditioneel ontwerp
Blauw en wit tegel met eekhoorn erop, traditioneel ontwerp
Blauw en wit tegel met ijsvogel erop, traditioneel ontwerp
Blauw en wit tegel met merel erop, traditioneel ontwerp
Oudere man bekijkt expositie bij Museum Vliegbasis Deelen
Museum Vliegbasis Deelen

Museum Deelen

Bij Museum Deelen duik je in de geschiedenis van de luchtoorlog boven Nederland in WO2 en de geschiedenis van vliegbasis Deelen vanaf 1900. Authentieke uniformen, vliegtuigdelen, persoonlijke bezittingen en foto’s vertellen het verhaal van 100 jaar vlieg- en streekhistorie. Topper is de (gereconstrueerde) V1, met een functionerend bedieningspaneel.

Museum Elburg

In Museum Elburg vind je een uitgebreide collectie voorwerpen die betrekking hebben op de geschiedenis van Elburg, zoals rechtspraak met onder meer strafwerktuigen, meubelen, schilderijen en voorwerpen van de verschillende instituten en instellingen van Elburg. Museum Elburg is gehuisvest ineen van de eerste stenen gebouwen van Elburg: het vroegere Agnietenconvent.

Noord-Veluws Kunstmuseum

Wist je dat er vanaf 1880 een kunstenaarskolonie ontstond op de noordelijke Veluwe? In het Noord-Veluws Kunstmuseum bekijk je grootse tijdelijke exposities en een vaste collectie van verschillende kunstenaars die tussen 1890 en 1950 zowel nationaal als internationaal de aandacht trokken. Door de kunstwerken zie je het landschap en het landelijke leven op de noordelijke Veluwe in al haar glorie verbeeld. De verschillende stijlen, intense kleuren en perfecte weergave zullen je verbluffen!

Persoon kijkt naar kunst in het Noord-Veluws Kunstmuseum.
Schilderij in het Noord-Veluws Kunstmuseum
Personen kijken naar kunst in het Noord-Veluws Kunstmuseum.
Schilderij in het Noord-Veluws Kunstmuseum
Nieuwsgierige Holstein koeien in grasveld
© Jurjen Drenth

Het Zuivelmuseum

Het Zuivelmuseum is een interactieve, leerzame beleving voor jong en oud en dat op een unieke locatie. Hier komt de rijke geschiedenis van de zuivel door de eeuwen heen tot leven. Ontdek de wereld van melk!

Doe, voel, ruik en proef

In Museum Nijkerk bekijk en beleef je de historie van Nijkerk, een middeleeuwse stad aan de rand van de Veluwe en de vroegere Zuiderzee. Naast een vaste expositie over de historie van de stad heeft het museum twee maal per jaar een nieuwe tijdelijke expositie, het archief van het Westerborkpad, een bibliotheek en een open depot. Het museum organiseert de stadswandelingen, rondleidingen, lezingen en themadagen.

Ontdek de geschiedenis aan de hand van archeologische vondsten. Letterlijk, want in Museum Het Pakhuis mag je kijken met je handen. Treed in de voetsporen van de Romeinen die rond 170 na Chr. ronddwaalden op de Ermelose Heide. Met de tentoonstelling ‘Verborgen Brieven’ viert Museum Het Pakhuis de vrijheid en herdenkt de oorlogsslachtoffers. Laat je meeslepen door hun verhaal.

In Museum Nairac ontdek je in de vaste tentoonstelling verhalen van vroeger over de gemeente Barneveld en de Veluwe, op een verrassende manier geëxposeerd. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen met werken van lokale en nationale kunstenaars. Het museum is in 1875 begonnen als een oudheidkamer met archeologische en andere historische voorwerpen. Sinds 1975 is de collectie gehuisvest in het eeuwenoude pand De Brouwerij in het dorpscentrum van Barneveld.

Zolder Stadsmuseum Harderwijk, tekeningen en oude keuken
Harderwijk, Stadsmuseum © Erik Rudolfs Fotografie

Stadsmuseum Harderwijk

Stadsmuseum Harderwijk is het museum van, voor en over Harderwijk. Een bruisende en gastvrije plek waar stadsgeschiedenis en beeldende kunst een centrale rol spelen en waar voor ieder iets te doen, zien en te beleven is. Zo zijn er verrassende tentoonstellingen op het gebied van moderne en hedendaagse kunst. Ook buiten de museummuren gaan de verhalen door: volg de beeldenroute door de historische binnenstad of bewonder de 16e eeuwse gewelfschilderingen in de Grote Kerk.

Ook interessant