Luisterplek: Terugtrekking uit Oosterbeek

Westerbouwing 1, Oosterbeek

Na een week van gevechten werd duidelijk dat operatie Market Garden was mislukt. Op dat moment waren veel Britse en Poolse parachutisten ingesloten en bevonden zich aan de verkeerde kant van de Rijn. Velen werden op 25 september 1944 geëvacueerd.

Na een week van gevechten werd duidelijk dat operatie Market Garden was mislukt. Op dat moment waren veel Britse en Poolse parachutisten ingesloten en bevonden zich aan de verkeerde kant van de Rijn. Velen werden op 25 september 1944 geëvacueerd. Van de 10.600 parachutisten die nabij Arnhem werden gedropt, konden er 2.398 ontsnappen.

Na dagenlange gevechten werd het op 25 september duidelijk dat de geallieerde posities ten noorden van de Rijn onhoudbaar waren. Nog diezelfde nacht probeerden de geallieerden zoveel mogelijk van hun soldaten uit de omgeving van Oosterbeek weg te krijgen. Deze operatie kreeg de codenaam ‘Berlin’. Aan de zuidkant van de rivier coördineerden Canadese en Britse ingenieurs de ontsnapping, die plaats had tijdens hevige stortregens. Herhaaldelijk staken de ingenieurs de rivier over om de uitgeputte soldaten naar de overkant te helpen. Ondertussen probeerde het Britse 30e Legerkorps de evacuatie te maskeren door middel van hevig artillerievuur.

De evacuatie was mede mogelijk door de vastberaden Poolse parachutisten die onder leiding van generaal Sosabowski hun mannetje stonden vlakbij Driel. Zij hielden de Duitsers lang genoeg van zich af waardoor 2.400 in het nauw gedreven soldaten de Rijn konden oversteken. Op de vroege dinsdagmorgen van 26 september moest operatie Berlin worden afgebroken vanwege het toenemende zware geschut van de Duitsers. Zelfs toen nog probeerden vele soldaten naar de overkant te zwemmen. Sommigen haalden het, anderen verdronken. Zo’n driehonderd soldaten die zich op de oever van de rivier bevonden, moesten het opgeven. Met deze overgave kwam de slag om Arnhem, en tegelijkertijd ook operatie Market Garden, tot een eind. Van de 10.600 parachutisten die waren gedropt nabij Arnhem, konden er 2.398 worden geëvacueerd, sneuvelden er 1.485 en werden er 6.414 gevangen genomen.

Toeristische informatie

Westerbouwing, Oosterbeek. Parkeerplaats van restaurant De Westerbouwing. GPS code: 51˚58’30.77”N 5˚49’19.93”O

Adres en contact

Westerbouwing 1
6862 VV Oosterbeek

In de buurt

We hebben de volgende locaties gevonden in de buurt van Luisterplek: Terugtrekking uit Oosterbeek: