Logo van de musical '40-'45, waarop een stad te zien is die wordt gebombardeerd
Musical '40-'45, Barneveld © Studio 100

Meer te beleven op de Veluwe

Vanaf september 2024 brengt Studio 100 een spectaculaire en intense voorstelling over de Tweede Wereldoorlog, ’40-45′ naar Barneveld. Ben je van plan om de musical te bezoeken, overweeg dan om wat meer van de Veluwe te verkennen om je bezoek compleet te maken. In omgeving Barneveld kun je bijvoorbeeld heerlijk eten en drinken voorafgaand aan de musical. Maar wist je dat je op de Veluwe nog veel meer plekken kunt bezoeken die te maken hebben met de (oorlogs)geschiedenis? Daarnaast beschikt deze regio over kunst, topmusea en natuur om heerlijk in te ontspannen tijdens een fiets- of wandeltocht. Verleng daarom je bezoek en kom een dag, een weekend, of langere tijd de veelzijdigheid van de Veluwe ontdekken; er zijn volop overnachtingsmogelijkheden. Bekijk hieronder een greep uit wat de Veluwe te bieden heeft!

Parachutisten blauwe lucht, wolken Wo2 vliegtuig.
Ginkelse Heide © Jurjen Drenth

Ontdek de Airborne Region

In de Tweede Wereldoorlog is er op de Veluwe heftig gevochten. In 1944 vond Operatie Market Garden plaats. Deze militaire operatie had de bevrijding van Nederland moeten inluiden, maar had niet het beoogde succes. Bij de Slag om Arnhem kon de operatie helaas niet tot een goed einde worden gebracht. Diverse plekken op de Veluwe herinneren aan de gebeurtenissen uit die tijd en zorgen ervoor dat de indrukwekkende verhalen en de slachtoffers niet vergeten worden. Bekijk deze pagina over de Airborne Region voor meer verhalen, routes en activiteiten rond dit thema.

In de omgeving van Ede hebben tijdens Operatie Market Garden militaire luchtlandingen plaatsgevonden. Diverse plekken herinneren aan de vele militairen die hier gestreden hebben. Fiets langs de oude kazernes of wandel over de Ginkelse Heide waar 2.200 geallieerde parachutisten landden of bezoek een militair museum, zoals Museum Deelen of Airborne Museum Hartenstein.

Het Verscholen Dorp

Het Verscholen Dorp, ook wel bekend als de Verscholen School, was een geheime schuilplaats tijdens de Tweede Wereldoorlog, verstopt in de bossen van de Veluwe nabij Nunspeet. Deze bijzondere locatie bood onderdak aan een groep joodse onderduikers en verzetsstrijders, die zich schuilhielden voor de Duitse bezetters. Een bezoek aan de Verscholen School biedt een aangrijpende ervaring, waarbij je de mogelijkheid hebt om de kleine schuilplaats te verkennen en je in te leven in de levens van degenen die hier hun toevlucht zochten.

Houten ingang van een tunnel te midden van een bos met herfstbladeren. Een echtpaar wandelt er achterlangs.

Het Verscholen Dorp, Vierhouten © Jurjen Drenth

Meer lezen

Bijzondere musea op de Veluwe

De Veluwe beschikt over een grote diversiteit aan musea, variërend van charmant en kleinschalig tot toonaangevend en van internationale allure. Sommige hebben kunst als centrale thema, terwijl andere bijvoorbeeld over de regio zelf gaan. Dan zijn er ook nog de musea die de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog belichten of de schijnwerpers op andere historische thema’s hebben staan.

Ontdek meer van Regio Barneveld

Kom je naar Barneveld voor de musical ’40-45′? Breng dan ook een bezoek aan de stad of regio! Barneveld – de stad die bekend staat om het pluimvee – heeft namelijk nog veel meer te bieden. De stad bruist van historie, cultuur en natuur. Ontdek de charmante binnenstad met gezellige terrassen, unieke boetiekjes en interessante musea. Barneveld is een perfecte bestemming voor een dagje uit of weekendje weg. Kijk hier voor meer informatie.

Mann radelt in den Wald
Garderen © Photography Jurjen Drenth

Wandel- of fietstochten door de Veluwse natuur

De mooie natuur van de Veluwe biedt een fijn decor voor fiets- en wandeltochten. Heerlijk om even tot rust te komen of een moment van bezinning op te zoeken. De omgeving Barneveld biedt volop mogelijkheden om op pad te gaan. Daarnaast zijn er diverse plekken op de Veluwe die je terug in de tijd voeren en je een inkijkje geven in de bewogen geschiedenis. Er zijn diverse lokale routes die langs historische oorlogslocaties voeren. Hieronder lichten we een paar routes uit, maar kijk voor meer mogelijkheden op onze routepagina.

Meer routes op de Veluwe

Ook interessant