Natuuruitjes op de Veluwe

Een boom staat op de Veluwezoom in het midden van een veld met een zonsondergang erachter.
Posbank, Veluwezoom

De Veluwe is een prachtige plek om even te kunnen ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Met haar grote aanbod aan verschillende landschappen als uitgestrekte bossen, heidevelden en prachtige uitzichtpunten valt er genoeg te beleven. De Veluwe heeft een groot aanbod aan activiteiten om de natuur in te duiken en te genieten van alles wat de Veluwe te bieden heeft. De mooiste natuuruitjes beleef je natuurlijk ook op de Veluwe!

Een groep mensen klimt in Klimbos Garderen op de Veluwe
Klimbos Garderen, Garderen © Jurjen Drenth

Durf jij de hoogte op te zoeken?

Klimbos Garderen
Midden in de prachtige natuur van de Veluwe vind je Klimbos Garderen. Wil je graag een avontuurlijk uitje dan ben je hier op je plek! Dit klimbos is namelijk het hoogste klimbos van Nederland en heeft een aanbod van wel tien parcoursen. Al deze parcoursen zijn ingericht op verschillende moeilijkheidsniveaus en stuk voor stuk hebben ze uitdagende klimelementen. Ook voor de kleintjes zijn er twee parcoursen ingericht waardoor het mogelijk is hier al te komen klimmen vanaf 4 jaar.

Klimbos Apeldoorn
In Apeldoorn is een van de vijf unieke locaties van Klimbos Nederland gevestigd: Klimbos Apeldoorn. Durf jij het aan om op avontuur te gaan door dit uitdagende bos midden in de natuur? Het klimbos heeft 10 verschillende routes kriskras door het bos met bruggen, netten lianen en tokkelbanen. Elke route heeft een andere moeilijkheidsgraad en voor kleinere klimmers vanaf zes jaar zijn er 4 speciale junior routes.

Klimbos Harderwijk
Klimbos Harderwijk is niet zomaar een klimbos. Naast de ontzettend leuke klimparcoursen kan je ook een vrije val maken en op hoge snelheid door het bos ‘vliegen’ met de Rollercoaster Zipline. In het klimbos zijn verschillende obstakels en tijdens het klimmen kies je je eigen route en niveau. Kies jij voor een makkelijkere route of durf jij het hoogste niveau aan?

Veluwezoom, ©Hetty van Oijen

Op expeditie

Hoe leuk is het om op een actieve manier een natuurgebied te verkennen. Met Naturegames ga je op pad door de Veluwe met een van hun aangeboden routes. Tijdens de route los je raadsel op doormiddel van vragen en opdrachten. Dit maakt deze activiteit uitdagend, informatief maar vooral heel erg leuk! Download de app op je telefoon en start de route. Als het jou lukt om alle vragen en opdrachten goed te doen dan verdien jij als echte verkenner een Nature Game diploma!

Het Aardhuis, ©Jurjen Drenth

Tijd om te ontspannen

Tijd om even stil te zitten en te ontspannen is natuurlijk heel belangrijk. Een mooie locatie hiervoor is Het Aardhuis met daarbij het Aardhuispark. Je kan hier genieten van rust, ruimte en stilte. Ga bijvoorbeeld lekker een rustig rondje wandelen door het park en neem de natuur in je op. Na afloop kan je jezelf belonen door even te gaan zitten relaxen met een heerlijk kopje koffie bij het Aardhuis.

Andere locaties om te ontspannen

Veluwezoom, © Shutterstock

Ontdek de wilde kant van de natuur

Wildspotten
Op een prachtige en veelzijdige locatie ligt aan de rand van de Ederheide het Natuurcentrum Veluwe. Het centrum is een vertrekpunt voor meerdere leuke excursies en activiteiten. Heb jij wel eens een hert of een ander dier op de Veluwe van heel dichtbij willen zien? Ga dan mee op een van de tochten die het centrum organiseert en trek onder begeleiding van een natuurgids een rustgebied van de dieren in. Om de dieren niet te storen stel je je op in een overdekte ruimte. Je kunt vanuit deze ruimte over de heide kijken en je laten verassen door de dieren die voorbij gaan komen.

Op safari in eigen land
Heb jij altijd al eens op safari willen gaan? Dit kan op de Veluwe bij Bezoekerscentrum Nunspeet. Het centrum is gelegen aan de rand van de Veluwe met prachtige natuur om te bewonderen. Met de Eco safari ga je samen met een natuurgids in een buggy naar de mooiste plekjes in de omgeving. Stap in en geniet!

Een man in het museum Museonder in Het Nationale Park De Hoge Veluwe in Otterlo
Museonder, Otterlo © Jurjen Drenth

Natuur onder de grond

Heb jij wel eens een kijkje onder de grond genomen? In het Museonder krijg je door middel van een tentoonstelling inzicht in alles wat er onder de grond leeft en wat er vroeger geleefd heeft op de Veluwe. Ontdek van alles over vroeger en nu terwijl je door het museum loopt. Super interessant natuurlijk!

Onderaanzicht van de Bostoren op Landgoed Schovenhorst in Putten.
Bostoren, Landgoed Schovenhorst, Putten © Jurjen Drenth

De Bostoren

Wist je dat er in landgoed Schovenhorst een bos bovenop een toren staat!? Maak deze unieke belevenis mee door de Bostoren te beklimmen en vervolgens te genieten van een uitzicht over Amersfoort, de Veluwe en de windmolens in de polder. Ook in de toren zelf zijn er verschillend dingen te zien.

Ook interessant