Parachutisten blauwe lucht, wolken Wo2 vliegtuig.
Ginkelse Heide © Jurjen Drenth

De weg naar 80 jaar vrijheid

Zo’n 80 jaar geleden waren grote delen van de Veluwe het strijdtoneel van de geallieerden en de Duitsers. De Tweede Wereldoorlog, en vooral de Slag om Arnhem in 1944, heeft diepe sporen achtergelaten. Jaarlijks komen veteranen en nabestaanden terug naar de plaatsen waar het allemaal gebeurde. De omgeving, met haar musea en markeringspunten, nodigt je uit om te herdenken en terug te blikken. Rondom het herdenken van 80 jaar Operatie Market Garden worden er diverse herdenkingen en activiteiten georganiseerd. Ook in 2025, als het 80 jaar geleden is dat Nederland is bevrijd, vinden er allerlei evenementen plaats die het bezoeken meer dan waard zijn.

Een groep wandelaars loopt onder de finishboog door tijdens het Pegasus Wandelfestival
© Pegasus Wandelfestival

Pegasus Wandelfestival

Op 18 september 1944 landden bijna 2.000 para’s op de Ginkelse Heide. Operatie Market Garden is de grootste luchtlandingsoperatie in de militaire geschiedenis. Dit jaar herdenken we 80 jaar Airborne en staan we stil bij hen die vochten voor onze vrijheid. Op 28 september vindt het Pegasus Wandelfestival plaats; een bijzondere wandeltocht in het teken van Operatie Pegasus in 1944. Wandel mee en dompel je onder in het verhaal over moed, verzet en vrijheid.

Meer informatie

Logo van de musical '40-'45, waarop een stad te zien is die wordt gebombardeerd
Musical '40-'45, Barneveld © Studio 100

Musical '40-'45 in Barneveld

Vanaf september 2024 brengt Studio 100 een spectaculaire en intense voorstelling over de Tweede Wereldoorlog, ’40-45′, naar de Midden Nederland Hallen in Barneveld. Een verhaal over twee broers die na het bombardement van Rotterdam elk een andere kant van de strijd kiezen. De voorstelling bestaat uit spectaculaire scènes met heel wat special effects. Kijk hier voor meer informatie: 40-45, de Musical.

Evenementen rondom vrijheid en herdenken

Nationaal Ereveld Loenen

Op Nationaal Ereveld Loenen liggen bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven. Militairen en burgers die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog of in geweld­dadige conflicten daarna. Aan de rand van het ereveld staat een herdenkings- en educatiecentrum. Daar hoor je aangrijpende verhalen. En dat gebeurt op een bijzondere manier. Als bezoeker sta je voor een spiegel, waarop een manshoge film wordt afgespeeld. Op die manier sta je letterlijk oog in oog met nabestaanden die vertellen over hun dierbaren die op het ereveld begraven liggen. In de andere zaal van het bezoekerscentrum kun je luisteren naar de ervaringen van veteranen die hebben deelgenomen aan (vredes)missies van na 1945.

Drie kinderen staan gebogen over een paneel bij het bezoekerscentrum van Ereveld Loenen

© Ereveld Loenen

 

Zelf wanden over het ereveld? Elke zondag kun je om 11.00 uur een (gratis) rondleiding volgen over het ereveld. Zelf een wandeling maken kan ook, bijvoorbeeld langs de QR-codes met verhalen die her en der bij de graven staan. Voor gezinnen met kinderen is er een speciale jeugdroute. Kijk voor de openingstijden van het ereveld en het centrum op oorlogsgravenstichting.nl.

Bezoek ook deze bijzondere plekken

Museum Sjoel Elburg

Museum Sjoel Elburg is een verhalenmuseum over het leven van twaalf Joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben gewoond. Het museum biedt een historisch perspectief voor een actueel thema: integratie en verdraagzaamheid.

Fiets- en wandelroutes

Diverse wandel- en fietsroutes leiden je langs de bijzondere monumenten en plekken die een rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een mooi voorbeeld daarvan is de route ‘Dropzone Ede’, maar we hebben er nog meer voor je op een rijtje gezet.

Dropzone Ede

De route Dropzone Ede voert langs monumenten ter nagedachtenis aan, en informatiepanelen met verhalen over gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog op en rondom de Ginkelse Heide. Belangrijke gebeurtenissen zijn onder andere de luchtlandingen tijdens operatie Market Garden en operatie Pegasus. Bekijk ook deze video.

Meer weten?

Op zoek naar meer informatie over 80 jaar vrijheid, Operatie Market Garden en/of wat er te doen is in de regio rondom het thema vrijheid en herdenken? Kijk dan ook hier:

Home – Vrijheid in Gelderland (vrijheidgelderland.nl)

Airborne Region – Samen stilstaan bij de Slag om Arnhem (airborne-region.nl)

80 jaar vrijheid | regio Arnhem (visitarnhem.com)

80 jaar vrijheid | Rijk van Nijmegen (visitnijmegen.com)

 

Logo project Vrijheid Gelderland 80 jaar

Ook interessant