Houten ingang van een tunnel te midden van een bos met herfstbladeren. Een echtpaar wandelt er achterlangs.
Het Verscholen Dorp, Vierhouten © Jurjen Drenth

Herfst op de Veluwe

In de herfst is het volop genieten op de Veluwe. De dagen worden korter, de bladeren vallen van de bomen; tijd om de herfst te vieren! Met al het mooie natuurschoon, is het er prachtig wandelen of fietsen maar er is nog veel meer te ontdekken. De regio biedt talloze activiteiten waar je gegarandeerd warm voor loopt. Je beleeft de herfst het best op de Veluwe!

Witte toren van landgoed Oud Groevenbeek is tussen de herfstbomen door te zien
Landgoed Oud Groevenbeek, gemeente Ermelo

Herfstwandeling in Ermelo

In de herfst verandert het bos van groen naar prachtige gouden, rode, en bruine kleuren. In deze periode is er van alles te beleven in Ermelo. Trek een fijn paar schoenen of laarzen aan en geniet van het knisperende bladerdek en kleurenspektakel in de bomen van het Speulder- en Sprielderbos.

Ook de Leuvenumse Bossen lenen zich prima voor een fraaie wandeltocht. Wist je dat de Leuvenumse Beek de langste beek van de Veluwe is? Uren kun je langs deze beek en door het bos lopen en genieten van het kleurenspektakel in de bomen. Een mooie afsluiter van je wandeling is Restaurant de Zwarte Boer.

Een herfstzonnetje schijnt door de bomen in een bos.
Bos in herfstkleuren © Leisurelands

Herfstmagie bij Leisurelands

Als de bladeren verkleuren, is het tijd om de herfstavonturen te beleven op en om de stranden en meren op de Veluwe. Ga met het hele gezin een frisse neus halen op het strand, waar plezier en avontuur het hele seizoen doorgaan. Van 1 oktober tot 1 mei zijn alle honden ook welkom op de stranden. Warm op met een drankje bij een van de strandpaviljoens of ga voor een lunch aan het water. De herfsttemperatuur is perfect voor de sportievelingen die graag buitensporten. Kom hardlopen op de hardlooproutes of trainen op een Urban Sportspark in de natuur. Met de herfstkleuren om je heen is het een magische ervaring.

Ontdek alle mogelijkheden

Culturele uitstapjes

Voor de cultuurliefhebber valt er van alles te ontdekken op de Veluwe in de herfst. Paleis Het Loo is onlangs grondig gerenoveerd en is mooier dan ooit! In het CODA Museum vind je de meest originele tentoonstellingen. Ontdek bij het Kröller-Müller Museum de indrukwekkende kunstcollectie. En geniet bij Museum Arnhem van kunst én het prachtige uitzicht!

Neem ook eens een kijkje in een van de prachtige Hanzesteden op de Veluwe: Harderwijk, Hattem en Elburg.

De weg naar 80 jaar vrijheid

Het is dit najaar 80 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond; de militaire operatie die een einde moest maken aan de Tweede Wereldoorlog. Er wordt op diverse plekken op de Veluwe uitgebreid bij stilgestaan.

In Barneveld vindt dit najaar de spektakelmusical ’40-’45 plaats in de Midden Nederland Hallen. Een sterrencast brengt het verhaal van twee broers in Rotterdam, die na het bombardement op de stad ieder hun eigen weg kiezen.

Logo van de musical '40-'45, waarop een stad te zien is die wordt gebombardeerd

Musical ’40-’45, Barneveld © Studio 100

Een bezoek aan de musical laat zich mooi combineren met Wageningen, de stad waar Hotel de Wereld staat. Als plek waar de capitulatie van de Duitsers werd ondertekend, is dit een icoon van de vrijheid. Je kunt bovendien heerlijk fietsen en wandelen in Wageningen en omgeving.

In Ede vonden 80 jaar geleden de luchtlandingen op de Ginkelse Heide plaats. Er is in de omgeving veel militair erfgoed te bekijken. Diverse fiets- en wandelroutes brengen je langs oude kazernes, historische plekken of militaire musea.

Meer lezen over 80 jaar vrijheid

Twee witte borden met opgemaakte gerechtjes in restaurant Cèpes in Hotel de Sterrenberg in Otterlo
Restaurant Cèpes © Hotel de Sterrenberg

Proef de Veluwe

Proef de smaak van de Veluwe wanneer de herfst zijn intrede doet en geniet van heerlijke wildgerechten in de restaurants. In het moderne en duurzame Hotel de Sterrenberg in Otterlo kun je bijvoorbeeld heerlijk dineren na een actieve dag buiten of na een ontspannen relaxdag in de wellness. In restaurant Cèpes wordt een dagelijks wisselend culinair viergangenmenu geserveerd. De sommelier adviseert graag bijpassende wijnen.

Culinaire Hanzestad Harderwijk

Uitgebreid tafelen bij sterrenrestaurants, verrukkelijke Harderwieker zeebeer proeven en smullen van de mooiste taartjes: heerlijk Harderwijk is de stad voor Bourgondiërs en fijnproevers. De culinaire Hanzestad barst van de koffietentjes, gezellige terrasjes en vitrines vol lekkernijen.

Culinair genieten en overnachten in een kasteel

Overnachten op de Veluwe

De Veluwe beschikt over een breed scala aan overnachtingsmogelijkheden: parken, campings, hotels. Wat ze gemeen hebben? Ze zijn mooi gelegen in de natuur en ze bieden een garantie voor ontspannen overnachten!

Wil je het comfort van een hotel? Dan raden we De Werelt aan. Je stapt vanuit je bed zó de natuur in. Na een wandeling of fietstocht kun je lekker uitrusten terwijl je geniet van een diner en alle faciliteiten van het hotel.

Of trakteer jezelf op Boutique Hotel Beekhuizen. Kies voor één van de (junior) suites of lodges en geniet van de rust en ruimte in het kleinschalige hotel. De tuin overgaand in de natuur van Nationaal Park Veluwezoom maakt van je verblijf een unieke ervaring.

Een interieur in een hotellobby met een zithoek, plant en openhaard

© Boutique Hotel Beekhuizen, Velp

Liever op een van de parken verblijven?

Ontsnap naar luxe te midden van de betoverende schoonheid van de Veluwe, waar een onvergetelijke vakantie op je wacht. De exclusieve vakantiehuizen van TopParken, omgeven door de prachtige natuur, bieden een oase van comfort en stijl.

Buitenplaats Beekhuizen, een kleinschalig natuurvakantiepark, biedt het hele jaar door de mogelijkheid om comfortabel te overnachten in één van de Lodgetenten (waarvan de wellness-accommodaties beschikken over een privé hottub!), Pods of Forest Cabins.

In het hart van de Veluwe aan de rand van Park Berkenrhode vind je het luxe vakantiepark Berkenrhode Resort Valley, waar zorgeloos genieten centraal staat. In de duurzame vakantiewoningen geniet je van alle luxe en comfort.

Vakantieoord Het Lorkenbos is omringd door zandverstuivingen, heidevelden en bossen. Verblijf in een van de bungalows en geniet van de prachtige omgeving! Je kunt er uren wandelplezier beleven en volop tot rust komen en opladen.

De Rimboe & De Woeste Hoogte is een eigentijds luxe vakantiepark, gelegen in de bossen van Hoenderloo. Het park beschikt over luxe woningen en er is van alles te doen op het park. Je hoeft je geen moment te vervelen!

Een man en een vrouw staan voor een houten vakantiehuisje aan het water.

Recreatiepark Beekbergen © TopParken

Onze overnachtingstips

Hieronder vind je onze tips voor een ontspannen overnachting op een rijtje.

Ook interessant