Luisterplek: Slag om de Ginkelse Heide

Ginkelse Heide (Verlengde Arnhemseweg) , Ede

De mensen die het meegemaakt hebben zien het nu nòg voor zich. De niet aflatende stroom vliegtuigen, in september 1944, waaruit honderden en nog eens honderden parachutisten springen om Nederland te komen bevrijden.

De mensen die het meegemaakt hebben zien het nu nòg voor zich. De niet aflatende stroom vliegtuigen, in september 1944, waaruit honderden en nog eens honderden parachutisten springen om Nederland te komen bevrijden. Rondom de Ginkelse Heide ontstaan overal gevechten met Duitse troepen die zich hardnekkig verzetten.

De 1e Britse Luchtlandingsdivisie had de opdracht om de Rijnbrug bij Arnhem te veroveren. Ze landden in september 1944 in drie dagen ten westen van Arnhem. Het droppingterrein voor de tweede dag, 18 september, was de Ginkelse Heide bij Ede. Voor de verdediging van de heide wordt het 7e bataljon The King’s Own Scottish Borderers ingezet. Dit bataljon was op 17 september met zweefvliegen ten noorden van Wolfheze geland. Hun stellingen rond de heide werden door verschillende Duitse eenheden, ondersteund door pantservoertuigen, aangevallen.

De heide blijkt te groot om afdoende te verdedigen, de Schotten verliezen terrein. Op maandagmiddag 18 september landde de 4e Parachutistenbrigade. Vlak voor de landing verdrijven de Schotten met een verwoede aanval de Duitsers van de heide… Ongeveer 2000 man springen, totaal verrast, in een inferno van kogels, rook en vuur. Ondanks de luchtafweer en problemen met het afspringen, landt 90% van de para’s binnen de dropzone. Omstreeks 17.00 uur begint de opmars richting Arnhem.

Toeristische informatie

N224 (Ede-Arnhem), ter hoogte van de schaapskooi op de Ginkelse Heide bij Ede. Naast het Airborne Monument. GPS code: 52°02’13.36’’N 5°44’02.92’’O

Adres en contact

Ginkelse Heide (Verlengde Arnhemseweg)
Ede

In de buurt

We hebben de volgende locaties gevonden in de buurt van Luisterplek: Slag om de Ginkelse Heide: