3 gebouwen van de schaapskooi tussen de heide in Heerde bij de Renderklippen.
Heerde © Anne Braam

Heerde: genieten tussen bossen en heide

Door de unieke ligging tussen de bossen en heide van de Veluwe en de IJsselvallei is de gemeente Heerde veelzijdig. Ontdek de diverse landschappen op de fiets, via de kanoroute of bewandel een van de prachtige wandelroutes zoals de klompenpaden. Tijdens een tocht door de bruisende natuur kun je wilde dieren, zoals vossen en herten, spotten. Struin langs de IJssel of geniet op het water tijdens een boottocht.

In de centra van Heerde en Wapenveld kan je een pitstop houden bij één van de restaurantjes om de lekkere lokale producten te proeven. In Veessen en Vorchten vind je veel streekproducten langs de weg.

Vrouw op bankje tussen de bomen langs de IJssel en aan de overkant Veessen - vanaf uitkijktoren Fortmond.

Rivier de IJssel, Veessen © Martin de Jonge

De IJssel en pontjes

De IJssel, volgens vele de mooiste rivier van Nederland! Waarom deze titel? Natuurlijk door de unieke riviernatuur met uiterwaarden in de IJsselvallei en de polders in de IJsseldelta. Daarnaast barst het van de cultuurhistorie met de Hanzesteden, IJsselhoeven en de IJssellinie. De rivier van 127 km lang kronkelt richting het Veluwemeer langs oude hanzensteden en dorpjes zoals het mooie Veessen. Oversteken kan op veel plekken met voet-fietsveertjes en autopontjes. Om het gebied te verkennen is het erg leuk om een Rondje Pontje te fietsen! Neem tussen 1 april en 1 oktober het Kozakkenveer bij Veessen en kom uit in de Duursche waarden. Vanaf hier kun je genieten van een prachtig uitzicht over de Veluwe vanaf de uitkijktoren.

Heide en bos

De Renderklippen en De Dellen zijn prachtige, licht heuvelachtige, natuurgebieden in Heerde. De gebieden laten ontstaansgeschiedenis van de Veluwe zien. De stuwwallen zijn ontstaan in de ijstijd, en zorgen tegenwoordig voor een prachtig uitzicht over het gebied. Om bebossing tegen te gaan graast er nog altijd een kudde van zo’n 150 schapen op de Renderklippen. De fauna met sprinkhanen, zandhagedissen, adders, ringslangen en gladde slangen is er zeer bijzonder. Wanneer je De Dellen bezoekt, kun je zomaar oog in oog komen te staan met een wild dier zoals een zwijn of edelhert. Ontdek het gebied te voet, per fiets of op een paard. Er zijn genoeg leuke routes te vinden, zoals de route ‘Renderklippen‘.

Een boom in de winter aan een pad bij de Renderklippen.
Renderklippen, Heerde © Mariek van Leeuwen
Heide bij Heerde.
Heerde © Anne Braam
Kudde schapen op het pad in natuurgebied Renderklippen en De Dellen bij Heerde met schaapsherder op voorgrond.
Renderklippen, Heerde © Anne Braam

Zwemmen tussen het groen

Midden tussen de idyllische Veluwse bossen ligt het recreatiegebied Heerderstrand. Het prachtige strand en het schone Veluwse zwemwater nodigen uit tot een perfect dagje uit in de zomer. In de omgeving kun je ook fantastisch wandelen en fietsen. Het Heerderstrand staat tevens bekend om het imposante kunstwerk ‘De Ontmoeting’, een ‘must-see’ als je dit recreatiegebied bezoekt.

Twee jongetjes in zwembroek scheppen in de branding op het Heerderstrand.

Heerderstrand, Heerde © Visit Heerde

Luisterbankjes

Tijdens het wandelen is het belangrijk om even je rust te nemen. Dit kun je doen op een van de vele bankjes die je langs de paden kunt vinden, luisterbankjes! Luisterbankjes vertellen een verhaal over de omgeving. Scan de QR-code op de bank en luister naar de stem van een van de lokale vertellers. Een barones die vertelt over het kasteel waar je naar kijkt. Een ander bankje neemt je mee in de geschiedenis van het platteland, een eeuw geleden! Voor kinderen is er een bankje met een kinderboekverhaal.

Luisterbankje in het bos langs het Horsthoekerpad in De Dellen.
De Dellen © Visit Heerde
Luisterbankje bij Landgoed Vosbergen in Heerde langs het Vosbergerpad.
Landgoed Vosbergen, Heerde © Visit Heerde
Luisterbankje bij het terrein van Villa Bakhuis langs het Markluiderpad in Veessen.
Veessen © Visit Heerde

24 uur in Heerde

Evenementen in Heerde

In Heerde is het hele jaar genoeg te beleven. Van een wandeling door de natuur tot het proeven van wild. Of ga je toch liever voor een van de leuke feesten? Vind hier een overzicht van alle evenementen.

Ook interessant