Beeldentuin Köller-Müller Museum.
Kröller-Müller Museum, Otterloo, © Jurjen Drenth

Cultuur snuiven op de Veluwe

De Veluwe staat bekend om zijn uitgestrekte natuur een mooie landschappen, maar daarnaast heeft de Veluwe ook een breed aanbod aan culturele activiteiten. Van verschillende musea tot een aantal Hanzesteden voor iedereen is er wel wat leuks te vinden. In dit artikel zetten we een paar culturele uitjes die je niet mag missen voor je op een rijtje. Geniet van de rijke geschiedenis en bruisende cultuur die de Veluwe te bieden heeft!

Kröller-Müller Museum, Otterloo, © Jurjen Drenth

Waar kunst en natuur elkaar tegenkomen

Kröller-Müller Museum
Bekend door zijn tweede grootste Van Gogh collectie en unieke beeldentuin is het Kröller-Müller Museum hét museum voor moderne en hedendaagse kunst. Naast de grote Van Gogh collectie beschikt het museum ook over stukken van anderen bekenden als Pablo Picasso en Piet Mondriaan. De in Nederland unieke beeldentuin heeft ruim 160 verschillende sculpturen. Daarnaast heeft het museum ook een unieke combinatie van kunst en natuur door de ligging midden op de Veluwe en is dit de perfecte plek om te genieten en tot rust te komen.

Lees meer

Hedendaagse kunst en vormgeving

CODA Museum
Wil jij verrast worden? Dan is een bezoekje aan het CODA Museum wat voor jou. CODA is hét cultuurhuis van Apeldoorn en een bron van inspiratie op het gebied van literatuur, kunst en erfgoed. Het museum geeft aandacht aan regionaal en lokaal erfgoed en toont hedendaagse kunst en vormgeving. Het museum is heeft verschillende unieke collecties zoals de houten ADO speelgoed collectie en de grootste sierranden collectie wereldwijd. Daarnaast beschikt het museum ook over een ExperienceLab waar verschillende activiteiten worden georganiseerd met betrekking tot recycling en techniek.

Mensen kijken naar een kunstwerk in het CODA Museum.

CODA Museum, Apeldoorn, ©Hetty van Oijen

 

Museum Arnhem
Een mooi gebouw, een uitzicht over de Rijn, een gratis toegankelijke beeldentuin en een uitgebreide kunstcollectie. Bij Museum Arnhem is er een combinatie van dit allemaal. Museum Arnhem brengt moderne en hedendaagse kunst en vormgeving naar de mensen toe. Om dit te doen zoekt het museum steeds de verbinding op met jou, de stad en het nu. Je kunt je dag goed vullen in Museum Arnhem met alle verschillende activiteiten als rondleidingen, workshops en tentoonstellingen. Genoeg te beleven dus!

Zicht van hogerop op het Daendelshuis en het Nederlands Bakkerijmuseum in Hanzestad Hattem
Hattem © Jurjen Drenth

Ontdek de hanzesteden

De Hanzesteden van de Veluwe
Wist jij dat er op de Veluwe maar liefst drie Hanzesteden liggen? Dit zijn Harderwijk, Elburg en Hattem. Deze plaatsen hebben allemaal een karakteristieke uitstraling en een gezellige knusse sfeer. Dit zijn dus de perfecte bestemmingen  voor een cultureel dagje weg!

In de visser vesting Elburg loop je nog over de oude keitjesstoepen en zijn er verschillende bezienswaardigheden en musea om te bezoeken en de geschiedenis van Elburg te ontdekken. In Harderwijk kan je genieten van de oude handelsgeest of bezoek het stadsmuseum om kennis te maken met de geschiedenis van Harderwijk. Hattem staat bekent om de grote hoeveelheid kunstenaars die hier naartoe trokken, zoals Jan Voerman. Zijn kunst kun je komen bewonderen in het Voerman Museum.

Ontdek de Hanzesteden

Man maakt papier in molen in houten machine
Loenen, Papierfabriek "Middelste Molen' © Photography Jurjen Drenth

Niet te vergeten

Er zijn naast de grote bekende musea op de Veluwe ook minder bekende musea die niet vergeten mogen worden. Deze musea zijn ook heel erg leuk om te bezoeken!

Papierfabriek De Middelste Molen
Al sinds 1622 wordt er papier gemaakt in Papierfabriek De Middelste Molen. Dit is in Nederland de enige papierfabriek die in de oude staat bewaard is gebleven. Hier produceren ze hun papier nog steeds op waterkracht en stoom.

Het Nederlands Tegelmuseum
Heel bekend in Nederland zijn de wandtegels met verschillende teksten en beschilderingen. In Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo kan je de grootste collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus bekijken.

De Mariahoeve
Heb jij altijd al eens willen zie hoe het er vroeger op de boerderij aan toe ging? Neem dan een bezoekje aan de Mariahoeve in Putten. De Mariahoeve is een boerderij uit ongeveer 1900 waar het hele gezin werkte. Deze boerderij is uniek want alles staat er nog zoals Maria het in 2003 heeft nagelaten.

Wildeten

Iets wat echt hoort bij de cultuur van de Veluwe is wildeten. Op de Veluwe zijn natuurlijk veel verschillende wildsoorten te vinden. Er zijn dus ook meerdere goede restaurants die proberen de lekkerste wildgerechten voor je op tafel te zetten! Bijvoorbeeld Restaurant de Planken Wambuis, een van de bekendste wildrestaurants in Nederland. De kok stelt hier bijzondere gerechten samen die zijn geïnspireerd op het seizoen.

Andere wildrestaurants:

Voorkant van Het Depot met op de voorgrond een zwart beeld op een grasveld.
© Het Depot, Wageningen

Beeldengalerij het Depot

Een museum voor hedendaagse beeldhouwkunst. Dat is Beeldengalerij Het Depot in Wageningen. De beeldencollectie bestaat uit ruim 600 fragmenten van het menselijk lichaam. Er zijn twee vaste tentoonstellingen en een paar keer per jaar wisselende tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen zijn verdeeld over drie locaties binnen het Depot die worden verbonden door twee prachtige bomentuinen.

Lees meer

Andere culturele locaties op de Veluwe

Ook interessant